Page 110 - hoeves
P. 110
110
gebouw wordt omgegaan, het verleden en de ziel van het gebouw niet worden verloochend, is er veel mogelijk. Het bleek geen kwestie tussen absolute conservatie en hypermoderne vorm- geving. Een goede herbestemming brengt een duurzame en nieuwe harmonie.
Een gegeven waar in de praktijk vaak aan voorbij wordt gegaan, is de inname van landbouwgrond ten voordele van parkeermogelijkheden, tuinen, en parken. Enerzijds gebeurt dit om de veiligheid en de mobiliteit in de dorpen te sparen, ander- zijds willen de investeerders in deze gebouwen vaak een groter woongenot en privacy. Het is een aandachtspunt bij herbestemmingsprojecten om hierin een aanvaardbaar evenwicht te vinden.
Gedurende het traject, zowel bij de studenten, de stuurgroepleden, de deelnemers aan de workshops en het dialoogmoment, kwam de behoefte of de hunker naar wonen in het land- bouwpatrimonium vaak aan bod. Hoewel de re- gelgeving dit momenteel niet overal toelaat, kan in een hoeve zowel compact als ruim worden ge- woond. Voor jonge starters op de woningmarkt of gezonde en mobiele senioren, die hun grote woning graag willen verlaten voor een kleine wo-
ning in hun vertrouwde omgeving, bieden deze gebouwen kansen. Ook voor formules van co- housing en groepswonen bieden ze mogelijkhe- den en hangen nauw samen met de behoeften aan ontmoeten en sociaal contact.
Tijdens de looptijd van het project werd duidelijk dat dit thema her en der leeft.
In het jaar 2006 werd het IPO (Interbestuurlijk PlattelandsOverleg) gestart tussen verschillende sectoren en beleidsniveaus. In dit overleg stond het toekomstig gebruik van landbouwpatrimoni- um op de agenda .
Minister Schauvliege startte in 2015 in de regio’s Meetjesland en Pajottenland een proefproject om leegstaande hoeves makkelijker te herbe- stemmen voor niet-agrarische doeleinden en creëerde daartoe een regelluwe omgeving.
De Vlaamse Bouwmeester lanceerde in hetzelf- de jaar een oproep naar ontwerpteams voor Pi- lootprojecten Productief Landschap, waarin ook enkele hoeves het voorwerp van onderzoek zijn. Gemeenten maken soms RUP’s op per gebouw om meer mogelijkheden te creëren naar de her- bestemming van de hoeves.
Naar een nieuwe invulling voor leegstaand landbouwpatrimonium