Page 23 - hoeves
P. 23

Projectambities
Leegstaand landbouwpatrimonium
Hoeves, stallen en schuren zijn kenmerkend voor Haspengouw. Een groot aandeel van dit historisch landbouwpatrimonium dreigt in de toekomst meer en meer leeg komen te staan. Enerzijds omdat de landbouwbedrijvigheid wordt stopgezet, anderzijds omdat heden- daagse landbouw in de bestaande gebouwen en uitbreiding aansluitend aan de bestaande gebouwen niet meer mogelijk is. De bedrijfs- gebouwen worden functieloos en vaak wordt enkel het woongedeelte nog benut.
Ook het onderhoud van deze gebouwen vraagt  nanciële investeringen die uitstijgen boven het haalbare voor de eigenaars. Afhankelijk van de erfgoedwaarde van deze gebouwen spelen bijkomende kosten en procedures. Deze zijn vaak te complex voor de doorsnee-eigenaars waardoor ze ontmoedigd geraken om verdere stappen te ondernemen.
Bewoners in de dorpen en ook de lokale bestu- ren zijn zeer gehecht aan de huidige dorpsge- zichten met hun hoeves, die bijdragen aan de uitstraling en het karakter van de dorpen. De bezorgdheid en wens dat deze gebouwen een nieuwe functie kunnen krijgen, is zowel bij de beleidsmakers als de lokale bevolking voelbaar. Veel gebouwen zijn gelegen midden in dorps- kernen, sommige in landbouwgebied. Hun centrale of, in sommige gevallen, decentrale ligging is een troef voor een mogelijke herbe- stemming. Theoretisch gezien hebben veel van deze gebouwen voldoende potentie om een nieuwe functie-invulling of nevenbestemming te krijgen.
Ontwerpend en participatief onderzoek
De bezorgdheid rond de kwaliteitsvolle en zin- volle toekomst van deze panden leidde tot een
onderzoekstraject naar mogelijkheden tot her- bestemming van leegstaande historische land- bouwgebouwen.
Derdejaarsstudenten Interieurarchitectuur van de Universiteit Hasselt onderzochten de sites van drie Haspengouwse hoeves en zochten op creatieve wijze naar nieuwe invullingen. Binnen dit kader werd onderzocht of deze panden be- nut kunnen worden met een woonfunctie of een andere nevenbestemming zoals cultuur, horeca, ontspanning, onderwijs, zorg, enz.
Gelijklopend met het studententraject werden workshops georganiseerd in de 3 dorpen met belanghebbenden en stakeholders rond de hoeves. Dit genereerde nieuwe ideeën voor de toekomst van deze hoeves, waarop de studen- ten konden inspelen zonder zich hierin te laten beperken.
23
Organogram van het project
ontwerpen van studenten
= inspiratie
toekomstvisie i.f.v. leefbaarheid van gebouwen en het platteland
stuurgroep = inspirerende
workshops
in 3 dorpen
= wat leeft lokaal?
visie verbinding
modellen toetsen aan beleidsinvals-
hoeken
publiek e-book
realisatie
Naar een nieuwe invulling voor leegstaand landbouwpatrimonium


































































































   21   22   23   24   25