Page 18 - hoeves
P. 18

18
Bovendien neemt het aantal tachtigplussers binnen de groep van de zestigplussers toe. In Zuid-Limburg wordt verwacht dat er in 2030 bijna 23 tachtigplussers zijn voor 100 zestigplussers. De vergrijzing en de verzilvering spelen mee een rol in het wegvallen van lokale voorzienin- gen. Daarnaast treft het gemis aan lokale voor- zieningen voornamelijk ook de minder mobiele bevolkingsgroepen, zoals het groeiend aandeel van de ouderen. Om de vergrijzing binnen de dorpen tegen te gaan, is het noodzakelijk om jonge gezinnen opnieuw aan te trekken. Het uitbouwen van voorzieningen kan hiervoor een stimulans zijn. Hierin moet er niet alleen gefo- cust worden op klassieke voorzieningen, maar kan er ook nagedacht worden over innoveren- de vormen van voorzieningen. Bijvoorbeeld: kleinschalige woonprojecten op een erf, al of niet met een demogra sche mix of telewerk- plaatsen in vierkantshoeves.
geving: verzorgde infrastructuur, aangename openbare ruimte, veiligheid, zorg voor het pa- trimonium. In een aangename leefomgeving gaan mensen zich identi ceren met hun dorp en dit versterkt de dorpsgemeenschap: het sti- muleert het sociale verkeer. De dorpstrots is ook verbonden met de identiteit van het dorp en dus met de sporen uit het verleden die het verhaal van het dorp vertellen. De zorg voor het patrimonium is dus essentieel voor het ge- meenschapsgevoel en daarom ook voor de woonkwaliteit. In één weg is daarmee ook het toerisme gebaat.
De identiteit van een streek is verbonden met de betekenissen die zij in zich draagt: het ver- haal van de streek spreekt uit de sporen van het verleden die dit verhaal helpen lezen. Het verhaal van Haspengouw is dit van een alou- de landbouwtraditie. De sporen zijn het merk- waardige historische landbouwpatrimonium, de typische kerkdorpen en de in het landschap verspreide vierkantshoeves en kastelen. Als deze sporen verdwijnen, verliest de streek haar geheugen en dus haar identiteit en meteen ook haar aantrekkingskracht. De zorg voor deze sporen is geen nostalgie, het is een noodzake- lijk respect voor de identiteit van de streek en haar bewoners.
Identiteit is echter geen statisch gegeven. In de loop van de eeuwen zijn ruimte en gebouwen mee geëvolueerd met maatschappelijke ont- wikkelingen. Gebouwen werden voortdurend verbouwd, gerenoveerd en uitgebreid naarge- lang de behoeften. De sporen die deze veran- deringen achterlieten laten deze gebouwen le- zen als een boek, waarin het verhaal meegroeit en steeds rijker wordt. Een nieuwe invulling van dit patrimonium, noodzakelijk voor het voort- bestaan ervan, moet dan ook een nieuw hoofd- stuk zijn in dit verhaal, voortbordurend aan wat voorafging. Hedendaags, maar met respect voor de sporen van het verleden.
Naar een nieuwe invulling voor leegstaand landbouwpatrimonium
Sociale cohesie en kwaliteit van het platteland
Even belangrijk voor de leefbaarheid ten slotte is de kwaliteit van het wonen en de woonom-


































































































   16   17   18   19   20