Page 80 - hoeves
P. 80
80
en blijft er maar één woning toegelaten op het erf, terwijl de overige gebouwen geen woonbe- stemming mogen krijgen. Een ruimtelijk uitvoe- ringsplan (RUP) kan afwijkingen toestaan.
Voor sommige zonevreemde activiteiten kan een vergunning verkregen worden. Voor be- schermde en geïnventariseerde hoeves worden uitzonderingen gemaakt, zolang de verschillen- de instanties zich hierin kunnen vinden.
Omgaan met erfgoed
Haspengouw ligt bezaaid met tal van boerde- rijen, vaak honderden jaren oud. Zij geven de streek haar unieke karakter en domineren de dorpsgezichten. Vaak zijn zij de beeldbepalende elementen die het dorp zijn identiteit verlenen. Dit geeft de eigenaars een zware verantwoorde- lijkheid: het karakter en identiteit van de streek zijn immers publiek bezit. Zij moeten erover wa- ken dat met de sporen, die het verhaal van het gebouw en daarmee dat van de dorpsgemeen- schap vertellen, zorgvuldig wordt omgegaan.
Waken over erfgoed is allang niet meer een kwestie van conserveren, laat staan van pogen om het oorspronkelijke te herstellen en te be- vriezen. Een nieuw leven, met een nieuwe be- stemming is de enige manier om het voortbe- staan van het patrimonium te garanderen. Een nieuwe bestemming is echter niet het stopzet- ten van het oude verhaal en opnieuw beginnen. Het is het schrijven van een nieuw hoofdstuk aan het bestaande verhaal, met respect van alle plotwendingen die zich in het verleden hebben voorgedaan.
Dit nieuwe hoofdstuk moet worden geschre- ven met de taal van vandaag: wijzigingen en toevoegingen zijn een expressie van eigentijd- se architectuur, met eigentijdse materialen en technieken, net zoals alle vroegere ingrepen op eigentijdse wijze zijn gebeurd. Samen met de sporen van vroegere ingrepen wordt de ge- schiedenis van het gebouw leesbaar. Historise- ren is eigenlijk liegen en het negeren van de nieuwe betekenissen die het nieuwe gebruik aan het gebouw geeft.
Naar een nieuwe invulling voor leegstaand landbouwpatrimonium